24 Oct

Är du nyfiken på att tävla i karate?

Där detta ett perfekt tillfälle: Guldstadens Shotokan i Skellefteå arrangerar DM och GSKK Open.

Barntävlingen GSKK Open (7-13 år) börjar på lördag morgon (3:e dec). Pojkar och flickor tävlar separat och delas även in i åldersklasser (Flickor 7 år, pojkar 7 år osv.). Vuxen tävlingen DM börjar efter lunch. Intresserade barn kan höra av sig till Nils Henriksson för anmälan. Den officiella inbjudan till tävlingarna finns även bifogad detta inlägg.

Hur tävlar man i karate?

Karatetävlingar har två huvudsakliga grenar: Kumite och Kata.

Kumite är matcher där man samlar poäng genom slag och sparkar. För barn gäller noll-kontakt, dvs poäng delas ut för tekniker som är en decimeter ifrån motståndarens kropp. För vuxna gäller viss kontakt, men domaren delar ut straff om de tävlande inte har tillräcklig kontroll. För att få poäng krävs rena tekniker med kontroll och kraft.

Kata är en bedömningssport där tävlande visar upp kata inför domare som sätter poäng baserat på 1. teknisk skicklighet, 2. kraft och snabbhet, 3. utstrålning eller inlevelse. Om två utövare är jämnbördiga så avgör katans svårighetsgrad. Tävlingen utformas som en turnering där man antingen går vidare eller slås ut i omgångar. Barn som tävlar i kata kan visa upp samma kata upprepade gånger, medan vuxna måste visa upp en ny kata i varje omgång.

Nytt för barntävlingen i år är en särkild tävlingsklass i kata - "Kata Grund" - där valet av kata är begränsat till ett antal grundkata. Ifrån vår stil är det Ten no Kata, Chi no Kata, samt Pinan 1-5 som är giltiga i denna klass. Så vill man tävla med en av dessa kata så kan denna klass vara ett bra alternativ.


Skribent: Nils Henriksson (24 okt, 2022)

Kommentarer
* E-mailadressen publiceras inte på hemsidan.