06 Sep

En liten lista på böcker som vi kan rekommendera för dem som vill läsa mer om karate. Böckerna listas efterförfattare, i bokstavsordning.


Itoman, M., KcKenna, M., (2013). The study of Karate & miscellaneous thoughts on martial arts by Morinobu Ittoman. Lulu publishing. ISBN 978-9732160-4-2

     En unik liten bok av en relativt okänd karatemästare (Morinobu Itoman) som levde i början på 1900-talet. Boken innehåller engelska översättningar av "The study of Karate" (1934) och "Miscellaneous thoughts on martial arts" (1944). Författaren är alltså samtida med Choki Motobu, om än något yngre. Boken är ovanlig eftersom Ittoman inte anger någon stiltillhörighet. Han nämner bara att han studerat visa kampstilar på sina resor i Kina. Boken är översatt av Mario McKenna och trycks på begäran. Detta är en guldklimp, en riktig pärla!


McCarthy, P., McCarthy Y., (2018). Motobu Choki - Karate My Art. Createspace Independent Publishing Platform. ISBN 1723105600

     Innehåller biografisk information om karatemästaren Choki Motobu (en viktig mästare för vår stil), men ännu mer spännande är den engelska översättningen av Motobus egna texter, samt historiska fotografier av hans kata och kumite-tekniker. Motobu var särskilt ökänd som slagkämpe, vilket syns i hans karate och i hans text.


McCarthy, P., (2016). Bubishi - the classic manual of combat. Tuttle Publishing. ISBN ‎ 4805313846

     Engelsk översättning av Bubishi, en av de viktigaste texterna för de tidiga karatemästarna på Okinawa. Ursprungstexten kom ifrån Kina och handlar därmed inte egentligen om "karate", utan var snarare viktig för de utövare som senare som utvecklade karaten på Okinawa.


Tokitsu, K., (2003). The inner art of karate. Shambhala Publications.  ISBN 978-1-59030-494-0

     En bok om den mentala sidan av karate. Författaren (Japansk, men bosatt i Frankrike) presenterar filosofiska och mentala aspekter av karateträning. Flera av liknelserna är vid Kendo, som författaren också utövar. Boken diskuterar även kulturella koncept kring synen på kampsport i Japan.


Issai, C., Wilson, S. (2006). The demon's sermon on the martial arts. Kodansha International. 

ISBN 978-4-7700-3018-4 

Denna bok (översatt av Scott Wilson) ger inga beskrivningar av tekniker eller startegier. Den syftar snarare till att leda kampkonstnären på en invändig resa. Författaren, Niwa Jurozaemon (1659-1741) var en samurai men inte mycket är känt om honom. Han skrev under namnet Issai Chozanshi. Boken handlar om en man som möter en Tengu (en mytologisk varelse, förknippad med zen och svärdkonst), som berättar en serie filosofiska berättelser i syfte att frigöra hans sinne. 

Kommentarer
* E-mailadressen publiceras inte på hemsidan.